Zonnepanelen: Hoe worden ze gemaakt ?

Zonnepanelen nemen een leidende positie in als het gaat om hernieuwbare en duurzame energieoplossingen.

Zonnepanelen zijn fotovoltaïsche (PV) panelen die meestal bestaan uit silicium dat is ingebouwd in wafelachtige cellen. Deze PV-cellen zetten de energie van de zon om in elektriciteit. Voordat je overstapt op zonne-energie, is het verstandig om te begrijpen hoe zonnepanelen worden geproduceerd. Lees verder om meer te weten te komen over het productieproces en wat een kwalitatief hoogwaardig zonnepaneel kenmerkt. Hier zijn de belangrijkste stappen die het productieproces van zonnepanelen beschrijven:

1. Sorteren van Zonnecellen

Het sorteren van zonnecellen stelt de fabrikant in staat om de beschikbare zonnecellen te selecteren voor de constructie van de panelen. Dit zorgt ervoor dat alleen kwaliteitscellen in productie worden genomen.

ok

2.Lassen van Zonnecellen

Lassen wordt gebruikt om op grote schaal zonnepanelen te produceren, omdat het aluminium, koper, glas en andere materialen die in zonnepanelen worden gebruikt gemakkelijk kan verbinden. Hoogenergetisch densiteitlassen heeft de voorkeur, omdat het energie kan richten op extreem kleine en gevoelige gebieden.

zonnepaneellassen

3. Assemblage

Vervolgens worden de siliciumkristallijne cellen samengevoegd door ze tussen een laag glas en een ondersteunende achterzijde te plaatsen.

zonnepaneelmaken

4.Tussenliggende Test/EL Test

Om ervoor te zorgen dat de zonnepaneelcellen correct functioneren, worden ze onderworpen aan een tussenliggende test en een EL (elektroluminescentie) test om verborgen defecten op te sporen.

zonnepaneeltest

5.Lamineren

De doelstelling bij lamineren, is om de zonnecellen in te kapselen tot een solide, onscheidbaar geheel. Hierdoor wordt vochtintrede voorkomen. Dit heeft effect op de levensduur van het zonnepaneel. Het lamineren van de zonnepaneelcellen zorgt ervoor dat ze beschermd zijn tegen de verschillende externe elementen waaraan ze worden blootgesteld tijdens het gebruik.

zonnepaneellamineren

6.Omkadering/frame

De fotovoltaïsche celbladen worden in een frame geplaatst, meestal gemaakt van aluminium, om de uiteindelijke vorm van het zonnepaneel te geven.

7.Aansluitdoos/Naamplaatje

Vervolgens worden de aansluitdoos en het naamplaatje aan het zonnepaneel bevestigd. De aansluitdoos is een veilige behuizing waarin de PV-strings elektrisch worden verbonden. De capaciteit van het naamplaatje wordt toegevoegd om de uitvoercapaciteit van het PV-apparaat weer te geven.

8.Uitharding

Het uitharden van de aansluitdoos en het naamplaatje helpt het materiaal te behouden en verhoogt de duurzaamheid en stabiliteit op de lange termijn.

9.Definitieve Test

Het proces eindigt hier niet; betrouwbare fabrikanten zullen doorgaan met een tweede ronde van kwaliteitscontroletests om ervoor te zorgen dat er geen productdefecten zijn.

10.Verpakking

Zodra de cellen met succes de testfase hebben doorstaan, zijn ze klaar om te worden verzonden. Tot slot worden de zonnepanelen zorgvuldig verpakt en naar het relevante magazijn gestuurd voor opslag.

 

Terug naar blog